Što su drevne civilizacije znale o svemiru?

Malena stvar: Znali su koliko i vi znate kad se osvrnete oko sebe bez optičke pomoći ili postojećeg znanja.
Egipatsko vjerovanje: Svijet je ravan. Božica neba Nut priklanja se bogu zemlje Gebu. Bog sunca Ra svakodnevno plovi nad Nutovim tijelom u čamcu.
Svijetla zvijezda Sirius bila je povezana s božicom Izidom. Važno za poljoprivredu: pojavit će se na prvom jutarnjem nebu u lipnju, najavljujući prelijevanje Nila.
Piramide su okrenute prema N, D, S i B, ali nemaju svrhu promatranja. Popularna predodžba da je tlocrt povezan s Hunterom može biti pogrešna.
Babilonci su podizali kule hramova (zigurati) i u vjerske svrhe i za promatranje noćnog neba. Zapise su ostavili u klinastom pismu.
Najraniji zapisi: Pomrčina Mjeseca (prije 2000. godine prije Krista) i 21-godišnje promatranje Venere, viđene kao jutarnja i večernja zvijezda (zvana Ištar).
Tijekom stoljeća otkrivena je cikličnost nebeskih događaja poput kretanja planeta i pomrčina. Stoga bi ih se moglo predvidjeti.
Babilonci su nam također ostavili u nasljeđe dijeljenje dana na 24 sata, krug na 360 stupnjeva, a zodijak na 12 zviježđa.
U Kini i Koreji dvorski astrolozi zabilježili su nebeske događaje. Postoje mnogi zapisi o kometima i “gostujućim zvijezdama” (supernova).
Nijedna od ovih kultura nije pokušala razumjeti mehanizam koji stoji iza nebeskih pokreta. Nebeska tijela smatrana su duhovnim i božanskim.

Objavljeno dana