Koje su zdravstvene koristi jabuke?

Bogatstvo antioksidansima

Jabuke sadrže antioksidanse poput vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Oksidativni stres povezan je s razvojem raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Dobri su za srce

Visok sadržaj topivih vlakana u jabukama može pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također, flavonoidi prisutni u jabukama mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara.

Pomažu u regulaciji probave

Jabuke su bogate vlaknima, posebno pektinom, koji može pomoći u održavanju zdrave probave. Vlakna potiču redovitu stolicu i smanjuju rizik od zatvora.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Vlakna i prirodni šećeri prisutni u jabukama pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Konzumiranje jabuka može pomoći u sprečavanju naglih skokova i padova razine šećera u krvi, što je posebno korisno za ljude s dijabetesom.

Podržavaju zdravlje mozga

Antioksidansi prisutni u jabukama mogu pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Smanjuju rizik od raka

Neke studije sugeriraju da redovito konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, pluća i dojke. Antioksidansi i fitokemikalije prisutni u jabukama mogu imati protuupalna i anti-kancerogena svojstva.

Podržavaju zdravu težinu

Jabuke su niske kalorijske, ali bogate vlaknima, što ih čini idealnim izborom za zdravu prehranu. Konzumiranje jabuka može pomoći u osjećaju sitosti i kontroliranju apetita, što može doprinijeti održavanju zdrave tjelesne težine.

Objavljeno dana